Цената на газа за септември месец, която очакваме на мегават

...
 Цената на газа за септември месец, която очакваме на мегават
Коментари Харесай

Деница Златева: Над 350 лв.на мегават час ще е цената на газа за септември

 Цената на газа за септември месец, която чакаме на мегават час, е над 350 лева Газът е обезпечен за септември и октомври месец, като следва от ноември месец нататък да се започват търговете. Разиграват се няколко сюжета - с доставки на газ от " Газпром " и с доставки на полутечен газ.

 

Тoва съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева пред Българска национална телевизия.

 

Златева посочи, че от месец октомври цената на газа ще бъде извънредно атрактивна и в случай че всичко е наред, би трябвало да слезем за равнището на цената на синьото гориво от август месец. Засега не може да се приказва за нов контракт с " Газпром ".

 

Все още не се правят заплащания към " Газпром ", тъй като няма доставки на газ от съветската компания, стана ясно от думите на Златева. Още през вчерашния ден (30 август) тя изясни, че поръчки за доставки се вършат, само че не се стига до заплащания, защото руснаците не връщат нищо като отговор.

 

Припомняме, че предходното държавно управление споделяше, че прави следното - когато пристигна време по контракт, подава поръчка и прави заплащане, само че руснаците го прибирали.

 

Сега, при новите условия не е ясно дали неналичието на поръчки и опити за заплащания от наша страна не би се тълкувала в интерес на " Газпром " при възможен арбитраж. През месец октомври е доста значимо да започва интерконекторът с Гърция, тъй като по този метод ще се вземе азерският газ (цялото количество по контракт, на цена, която не зависи от спот газовия пазар), като има и обезпечен танкер.

 

Свободни слотове за ноември и декември няма, няма потенциал за регазификация и би трябвало да участваме на годишния търг през октомври за слотове през 2023 година, изясни Златева.

 

За 2024 година ще бъде взето решение от Министерски съвет да се усили потенциала на LNG терминала в Александруполис от 500 млн. на 1 милиарда кубични метра. " Булгаргаз " не може да спре да подава газ, само че Златева се надява се откри решения на казуса с възможната липса на количества.

 

С тези цени и това непрестанно повишаване Булгаргаз няма финансови средства да компенсиране неплатените средства от страна на топлофикационните сдружения и най-много на " Топлофикация София ", посочи Деница Златева.

 

Към 399 млн. лева са отговорностите на " Топлофикация София " към " Булгаргаз ". 

 

Отпуснатите 800 млн. лева на " Булгаргаз " са нормализирали сдружението отчасти, посочи тя. " Булгаргаз " би трябвало да заплати за август, септември и танкера за месец октомври на стойност 1,360 милиарда лева

 

Ако чакаме от октомври месец доставки на по-ниски цени на азерски газ, доставките на LNG ни излизат над 400 лв. на мегават час, изясни Златева.

 

Тя уточни, че бизнес моделът на " Булгаргаз " към този момент е изменен. Вече се търси газ месец за месец и желанието на Деница Златева е да започва търгове, с които да се обезпечи отоплителният сезон до месец април следващата година с интернационалните търгове за доставката на синьото гориво.

 

С тези високи цени на природния газ доста клиенти им е мъчно да заплащат в точния момент сметките си, добави Златева. Тя увери, че не се тласка съзнателно " Булгаргаз " към банкрут.

 

В момента новото управление на сдружението се пробва да възнамерява финансовите средства до края на годината.

" Искрено се надявам, че най-сетне ще се откри решение на този проблем, тъй като с тези цени на природния газ, с това непрестанно повишаване през отоплителния сезон " Булгаргаз " няма финансови средства, с цел да компенсира тези неплатени отговорности от страна на топлофикационните сдружения, и най-много на " Топлофикация-София ". Знам, че има работна група към Министерски съвет с представители на БЕХ, МЕ да се мисли за съществено и трайно решение ", добави Деница Златева.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР